Hoe richt je Brightspace beter in als functioneel beheerder? 

Wil je als functioneel beheerder meer grip krijgen op Brightspace? In dit artikel delen we 10 praktische tips om Brightspace slimmer in te richten. Van sjablonen en instellingen tot dashboards en data-analyse: met deze adviezen werk je efficiënter, voorkom je fouten en ondersteun je docenten optimaal. Onmisbaar voor iedereen die verantwoordelijk is voor het functioneel beheer van Brightspace binnen een onderwijsinstelling.

Als functioneel beheerder speel je een sleutelrol in hoe docenten en studenten Brightspace ervaren. Met onderstaande tips richt je Brightspace slimmer in, bespaar je tijd en verhoog je de kwaliteit van jullie digitale onderwijs.

1. Ontwikkel centrale cursus-sjablonen

Bespaar tijd en voorkom wildgroei door centrale sjablonen te maken op les-, week- of themaniveau. Laat deze aansluiten op het onderwijsmodel van jouw instelling.

2. Gebruik HTML-sjablonen voor consistente content

Creëer visueel aantrekkelijke en toegankelijke HTML-pagina’s, zodat informatie overal herkenbaar en leesbaar is.

3. Maak voorbeeldcursussen per opleiding

Door per opleiding kopieerbare voorbeeldcursussen te maken, stimuleer je hergebruik en garandeer je kwaliteit en consistentie.

4. Standaardiseer cursusinstellingen

Zorg voor een vaste set instellingen per cursus (startdatum, zichtbaarheid, notificaties). Zo voorkom je fouten en schep je duidelijkheid.

5. Beheer rubrics centraal

Gebruik de rubriekbibliotheek om rubrics te beheren en hergebruiken. Zo geef je studenten en docenten consistente feedback.

6. Ontwerp praktijkgerichte rollen

Denk verder dan ‘docent’ of ‘student’. Rollen als ‘Coach’ of ‘Toetscoördinator’ sluiten beter aan bij de werkelijkheid en maken gerichtere ondersteuning mogelijk.

7. Automatiseer inschrijvingen

Gebruik inschrijvingsregels en automatische koppelingen om gebruikers toe te wijzen. Dit scheelt handmatig werk en voorkomt fouten.

8. Ontwikkel dashboards op maat

Maak per afdeling dashboards met widgets en data die aansluiten op hun behoeften. Denk aan voortgang, inlevermomenten of feedbackkwaliteit.

9. Monitor gebruik met de Gegevenshub

Gebruik de Gegevenshub om inzicht te krijgen in activiteit en betrokkenheid. Hiermee signaleer je snel waar ondersteuning nodig is.

10. Analyseer trends met Brightspace Insights

Gebruik Brightspace Insights of koppel externe BI-tools om de onderwijskwaliteit en adoptie van digitaal leren te volgen.

 

Hulp nodig met bovenstaande tips?

Wij staan altijd klaar om te helpen. Plan direct een afspraak in.