In maart 2020 was daar corona, met het nadrukkelijke advies: thuisblijven. Inmiddels luidt nog steeds het dringende advies: ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Dat is de oproep van het kabinet. Bij Fringe werken we zoveel mogelijk thuis, ook het ontwikkelteam. In deze blogpost ga ik in op hoe wij dit doen en hoe ons dit bevalt.

Hoe werken we samen thuis?

Ontwikkelaars hebben natuurlijk het perfecte werk om thuis te kunnen doen. Zolang we maar een goede internetverbinding hebben, een snelle laptop en voor de meesten van ons een koffiezetapparaat (uiteraard met goede koffie) zijn we al blij. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Het gevaar van thuiswerken is de isolatie; het niet meer zien en of spreken van je collega’s. Binnen Fringe heerst gelukkig een sfeer waarbij het normaal is om elkaar te videobellen,  pingen of appen. Als ontwikkelaars doen we dit regelmatig wanneer we bijvoorbeeld vast zitten in een stuk code of als we willen sparren. We spreken elkaar sowieso dagelijks bij de stand-up. Naast het bespreken van de werkzaamheden heeft de stand-up, sinds de corona,  een extra functie gekregen, namelijk even bijpraten met collega’s.

Voor het coronavirus werkten we heel veel samen aan code, dat noem je pair programming. Op de eerste dag van de gedeeltelijke lockdown hebben wij direct Tuple aangeschaft om dit te blijven ondersteunen. Deze tool maakt niet alleen schermdeling mogelijk, je kunt kunt ook elkaars scherm bedienen. Het lijkt dus net alsof je naast elkaar zit. Pair programming  is een verbazingwekkend goede manier om samen te werken als programmeurs. In een van de volgende blogs kom ik daar op terug.

Een andere manier om onze saamhorigheid te versterken zijn onze vrijdagmiddag leermomenten. Hier delen we recentelijk gemaakte functionaliteiten, reviewen we gezamenlijk een stuk code of kijken we een video les van onze leermeester Uncle Bob.  Op deze manier leren we samen en delen we dat wat we geleerd hebben in de praktijk.

Al het bovenstaande zorgt er voor dat we ons betrokken voelen met elkaar, dat we goed blijven doorwerken, leren, innoveren en dat mijn collega’s ondanks de afstand heel dichtbij voelen.

There is more to come

Omdat we de afgelopen tijd onze werkwijze al hebben aangepast en geoptimaliseerd kunnen wij ook nu software blijven ontwikkelen en opleveren. Dat opleveren doen wij trouwens de hele dag door. Dit is een van de onderdelen waarin wij onze werkwijze de afgelopen tijd hebben aangepast. Van maandelijks een massale release naar dagelijks meerdere super kleine releases. Dit is een van de vele onderwerpen waarover ik de komende tijd ga schrijven. Ik ga jullie meenemen in de wondere wereld van een Fringe developer en vertel jullie alles over continuous integration, continuous deployment, pair programming, mobben, test driven development, trunk based development en stel ik jullie graag voor aan onze leermeester Uncle Bob.