De student eigenaar maken van zijn eigen leerproces. En daar ook goed op kunnen begeleiden. Daarvoor heb je wel inzicht nodig in: “Waar staat een student op dit moment in zijn/haar opleiding?”  Dit speelde ook bij Evelien van ROC de Leijgraaf. In deze blog vertelt Evelien hoe zij uitkwam bij de Peilstok module van Fringe en hoe het bevalt.

Evelien:
“Met ons team zijn we in 2016 gestart om ons curriculum te vernieuwen en de stap naar gepersonaliseerd onderwijs te maken. Het nieuwe kwalificatiedossier werd ingevoerd, en dit was voor ons een mooie kans om kritisch naar het onderwijs te kijken. Ons team biedt verschillende BBL-zorg-opleidingen aan; voor de peilstok hebben we onze focus gelegd op de opleidingen Woonzorgbegeleider, een combinatie van Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg. Bij het maken van de stap naar gepersonaliseerd onderwijs komt uiteraard veel kijken. Zo veranderde onder andere de rol van mij en mijn collega’s, van kennisoverdrager naar coach. Om de student goed te kunnen coachen moet je inzicht hebben in het leerproces. Onze visie is namelijk dat we de ontwikkeling van de student belangrijk vinden en leggen daarmee minder de nadruk op beoordeling en toetsing.

We kwamen met Fringe in gesprek. Binnen de ELO OnderwijsOnline van Fringe die we al gebruiken, is een nieuwe module voor programmatisch toetsen beschikbaar: de peilstok. Na een demonstratie werden we enthousiast en dit systeem sloot aan bij waar we naar op zoek waren. De student heeft hierin namelijk zelf de regie en kan precies laten zien wat hij/zij wel of nog niet beheerst. Daarnaast hebben alle betrokken inzicht in het leerproces van de student en kunnen dit aanvullen met hun eigen visie op het functioneren van de student. Hiermee heb je een 365 graden systeem dat het leerproces van de student monitort.

In het kort werkt het als volgt
We kunnen zelf een ‘peilstok’ inrichten. In een peilstok geef je aan wat de onderdelen zijn waar een student zich in gaat bekwamen. Ook beschrijf je verschillende niveaus. Bijvoorbeeld beginner, gevorderd, bekwaam. Wij kozen simpel voor 1, 2, 3. Met een tekst (rubrics) leg je uit, per onderdeel, wanneer je op 1 zit, wanneer op 2, enz. Dit doe je eenmalig voor een bepaalde groep studenten.

Als je dit klaar hebt staan, kan de student een meting starten. Hij geeft per onderdeel aan op welk niveau hij vindt dat hij zit. De student geeft bijvoorbeeld een score van 2 aan bij het onderdeel persoonlijke zorg, dit betekent dat hij/zij hierin wel aan het oefenen is, maar nog niet op het eind niveau zit.

Nadat de student zelf de meting heeft ingevuld, vraagt hij zijn coach de meting in te vullen. Beide ingevulde metingen vormen vervolgens de basis voor het studieadviesgesprek dat je met de student hebt als coach. Studenten geven aan dat het een gemakkelijk instrument is om te gebruiken. Voor docenten is het direct een gemakkelijk ‘praat-papier’ om een studieadviesgesprek te leiden. Zo voelt het niet als een ‘extra’ handeling, maar als een instrument wat helpend is.

Blijven meten wat je echt wilt weten
De peilstok kun je geheel zelf inrichten, dus wanneer er nieuwe perspectieven komen op het onderwijs dan kun je hierop ook een andere peilstok inrichten. Dat maakt dat je steeds blijft meten wat je ook echt wilt weten. Zo bestaat de peilstok bij ons uit een onderdeel beroepshouding gecombineerd met de vaardigheden/kennis. Dit is een bewuste keuze aangezien het werkveld heeft aangegeven dit belangrijk te vinden.

Met de peilstok breng je de groei in bekwaamheids- en competentieontwikkeling van de student in beeld op het gebied van MBO kwalificatiedossiers, referentiekaders en/of 21e eeuwse vaardigheden. Met deze tool heeft de student zelf de regie over zijn leerproces door de inzichten die hij/zij krijgt in zijn/haar ontwikkeling. De ontwikkeling en groei in beroepsbekwaamheid kunnen student en coach gebruiken om de individuele leerroute van de student bij te sturen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ben je als onderwijsinstelling of opleidingsteam ook bezig met de vraag hoe je gepersonaliseerd onderwijs en flexibel leren in kan zetten? Wil je de student zelf de regie geven maar wel inzicht houden in het leerproces? Neem dan contact met ons op! Wij gaan graag met je in gesprek, denken met je mee en laten je zien wat er allemaal mogelijk is.