De Digitale Leer en Werkomgeving (DLWO) is een steeds meer gebruikte term binnen het onderwijs. Tenminste, er wordt steeds meer over gesproken en her en der zijn er wat implementaties. Maar veel onderwijsinstellingen zitten nog in de voorbereidende fase. Men is bezig met het opstellen van een programma van eisen en het optuigen van een project. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n DLWO?
SURF definieert het als volgt: De digitale leer- en werkomgeving is het geheel van systemen dat het studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen in staat stelt hun activiteiten uit te voeren.
SURF gebruikt onder andere de metafoor van de burcht en de open stad. De leeromgeving wordt vergeleken met de middeleeuwse inrichting van een stad om een burcht. Deze metafoor maakt duidelijk dat er verschil zit in de mate van controle en beheer van diverse componenten bij de instelling. Je deelt alle functies op in componenten (SURF kent er 13) die elk in één van de drie delen wordt geplaatst. In de burcht vind je de kerncomponenten. In de stad vindt het echte leren plaats, er wordt gebruik gemaakt van info uit de burcht. In het landschap zijn studenten vrij hun eigen applicaties te kiezen. Er is sprake van een tussenlaag waar je alle componenten aan hangt, elke applicatie dekt een component af. Je kunt er makkelijk een applicatie uithalen en deze vervangen door een andere.


De DLWO is daarmee geen systeem of applicatie, maar een applicatielandschap van een door de instelling georganiseerd samenstel van digitale diensten. Een DLWO bestaat dus uit verschillende losse producten (lees onderdelen) die tegelijkertijd goed met elkaar moeten integreren. Daarnaast is het DLWO applicatielandschap altijd in beweging, de DLWO is nooit af omdat het zal mee-evolueren met de onderwijsvisie van de instelling.
Daarnaast komt steeds meer de focus op gepersonaliseerd en flexibel leren te liggen en hebben gebruikers daardoor meer regie over hun digitale voorzieningen en informatie nodig. De vraag blijft dan: welke digitale diensten zijn onderdeel van een DLWO, hoe kun je deze laten samenwerken en hoe maak je die diversiteit aan systemen nou beheersbaar? En waar moet je beginnen?
Fringe helpt je graag met deze vraag.
Zelf bieden wij een flink aantal oplossingen om het DLWO landschap in te vullen.