De eerste dagen/weken staan in het teken van kennismaken en inwerken. Meestal live. Hoe is dat bij jullie gegaan?

Luuk: Ik heb vooral kennis gemaakt met mijn collega’s door 1 op 1 afspraken te maken middels Hang-outs. Dit was heel leuk om te doen. Het inwerken ging middels een online werkomgeving en middels overleggen via hang-outs. Dit beviel erg goed.

Bram is de eerste twee dagen naar kantoor gegaan. ‘Veel nieuwe gezichten en kennismaken. Het systeem werken krijgen en de eerste stappen zetten in wat code aanpassingen.’
Ook Marcel is al naar kantoor geweest en geeft aan dat het goed ging. ‘Het was niet druk op kantoor, dus we konden alle tijd nemen om kennis te maken met de mensen die er wel waren. Een nieuwe baan is natuurlijk altijd veeleisend, maar op deze manier konden we iets kalmer beginnen.’

Vertel eens, hoe zien jullie werkdagen er ongeveer uit?

Luuk: ‘Er wordt veel vanuit een online systeem gewerkt dus niet anders dan ik bij mijn vorige werk gewend was pre Corona. Het enige wat anders is is dat je overleggen doet middels google hang-outs in plaats van een vergaderruimte op kantoor.’ Voor Bram is het vooral veel samenwerken met collega’s maar ook dingen zelf uitzoeken en puzzelen. Marcel vertelt dat het verschilt het van dag tot dag. ‘De ene dag zit vol met meetings, refinements en retro’s, en de volgende dag kan ik me vol op een nieuw design storten, of een nieuw idee.’

Hebben jullie ook een thuiswerkplek ingericht?

Bram: ‘Jazeker, deze had ik al van m’n vorige werk :).’ ‘Jazeker.’ geeft ook Marcel aan. ‘Ik kan prima aan de keukentafel zitten werken, maar meestal wissel ik het af met het stabureau dat we boven hebben. Als ik te lang op een plek zit, kak ik helemaal in, dus kunnen verplaatsen is wel prettig.’

Luuk: Ik heb niet echt een thuiswerkplek ingericht. Ik werk samen met mijn vrouw aan de keukentafel.

Op welke manier zorg je voor een goede werk/privé balans?

(bij Fringe zijn we sinds kort weer met een beperkt aantal collega’s op kantoor aan het werk)

Marcel: ‘Het liefst werk ik alsnog op kantoor. Voor mij is het ongeveer 20 minuten fietsen, dus daarmee begin en eindig je de dag redelijk duidelijk. Als ik thuis ben laat ik mijn laptop ook niet op de tafel of het bureau staan, maar doe ik ‘m alsnog in de tas. Dan ben je niet geneigd om toch nog even te kijken of die collega nog heeft gereageerd.’

‘Ik heb een kantoor thuis, waar ik alleen zit als ik aan het werk ben. Dat is mijn “werkplek” thuis. Zodra ik klaar ben, ga ik daar ook weg.’ Geeft Bram aan. ‘Dan ff wandelen, of wat klusjes in huis om uit m’n hoofd te komen. Werkt heel goed.’

Luuk: Ik heb hier geen manier voor. Op het moment dat ik ga lunchen heb ik het over niet werkgerelateerde zaken met mijn vrouw en na werktijd kan ik vrij makkelijk omschakelen van werk naar privé. Het was wel wat lastiger toen ons zoontje nog niet naar het kinderdagverblijf mocht, dus toen wisselde wij elkaar af, zodat wij even konden spelen met ons zoontje aangezien hij zichzelf niet een hele werkdag alleen kan vermaken.

Zijn er ook positieve dingen die deze lastige tijd zal brengen?

Luuk: ‘Efficiënter omgaan met je tijd door veel overleggen in te moeten plannen.
Geen reistijd waardoor je meer tijd in de ochtend en in de avond hebt.’
Bram Jazeker! Ik ervaar zelf veel meer rust nu, veel minder dingen moeten. Meer tijd over in de weekenden en door het thuiswerken meer tijd overdag voor m’n gezin 🙂
‘We raken er allemaal wat meer aan gewend om op afstand te werken en te communiceren, dat zorgt er wel voor dat je iets flexibeler kan zijn in je dagindeling’ laat Bram weten.’ ‘Daarnaast zijn we er misschien wat bewuster van dat het echt wel heel gezellig is om je collega’s wél in het echt te zien.’

Terug naar het overzicht